torstai 4. helmikuuta 2016

Sanaton viestintä: Katse


Katsekontakti on tärkeä ele sanattomassa viestinnässä. Sen avulla pystyy luomaan yhteyden itsensä ja toisen ihmisen välille.

 Katseella on helppo ottaa kontaktia toiseen ihmiseen tai pyytää puheenvuoroa. Kuuntelutilanteessa katsekontakti osoittaa, että olemme kiinnostuneita siitä, mitä puhuja sanoo. Katseella voi myös vältellä muita ihmisiä , jos ei esimerkiksi halua törmätä tuttuun kaupassa tai muuta sellaista, on helppo kääntää katse pois.


 Katse kertoo myös tunteistamme, sen avulla voimme esimerkiksi osoittaa olevamme kiinnostuneita toisista ihmisistä. Toisen tuijottava katse voi tehdä olomme myös vaivautuneeksi. Katsomalla toisia voimme tehdä havaintoja heidän reaktioistaan ja tarkkailla muiden käyttäytymistä.

www.nairaland.com

Opiskelijan ohjauksessa katse on usein opettajan tärkein työkalu, sen avulla luodaan yhteys opiskelijaan ja saadaan palaute oppimisesta.
 Tavallisesti myös opettajan ensimmäinen kontakti oppijaan tapahtuu katsekontaktin avulla. 

www.writeathome.com

Katsekontaktin avulla opettaja päättelee, kuinka opetettava asia menee perille, ja kuunteleeko oppija hänen sanomaansa. Opettajan katse voi myös antaa välitöntä palautetta oppijalle. Jos oppilas käyttäytyy huonosti voi opettaja näyttää tyytymättömyytensä katseellaan ja toisinpäin, jos oppilas on onnistunut työssään opettaja voi katseella näyttää tyytyväisyytensä.

Tekstiä lainattu osoitteesta www.kielikompassi.jyu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti