torstai 28. tammikuuta 2016

Ikärajat


Elokuvilla ja tv-ohjelmilla on ikärajoja, koska sillä pyritään suojelemaan lapsia heidän ikätasolleen haitallisina pidetyiltä sisällöiltä.

Elokuvien ja tv-ohjelmien ikäraja symbolit.

Kuvaohjelma saa ikärajan voimakkaimmin haitalliseksi arvioidun sisällön mukaan.  Aina kun kuvaohjelmassa esiintyy väkivaltaa, seksiä, ahdistavuutta tai päihteiden käyttöä vertaa luokittelija kohtausta kriteeristön esimerkkeihin.


http://www.ikarajat.fi/images/pegi.PNG
Pelien ikäraja symbolit.
 Digitaalisissa peleissä on oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI, joka tulee sanoista Pan-European Game Information.
 Käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta. Pelien ikärajat ovat sitovia, eli niitä täytyy noudattaa.

Elokuvien ja digitaalisten pelien ikärajat eroavat siten, että pelien ikärajat ovat sitovia, mutta esimerkiksi elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Yksittäiset kohtaukset eivät aina nosta ohjelman ikärajaa vaan luokittelijat arvioivat myös ohjelman kokonaisuutta.

Oma mielipiteeni ikärajoista

Mielestäni ikärajat ovat hyödyllisiä ainakin jossain määrin, esim. kauhuelokuvat, sillä lapset voi nähdä painajaisia tai saada jtn traumoja liian raaoista kohtauksista tai muuten vain liian pelottavista.
Toisaalta nykypäivänä harva noudattaa ikärajoja. On myös tavallaan hyvä jos lapset näkevät realistisesta kulmasta mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, koska jonain päivänä he törmäävät siihen kuitenkin jollain tavalla ja se tulee liian kovana iskuna jos ei ole aikaisemmin osannutkaan aavistaa mitään sellaista.

Poika raidallisessa pyjamassa

Poika raidallisessa pyjamassa (The Boy in the Striped Pyjamas) on John Boynen romaaniin perustuva elokuva. Se kertoo natsiupseerin pojan ja keskitysleirillä olevan juutalaispojan ystävyydestä. Poika raidallisessa pyjamassa on jäänyt päähäni pahasti koska se oli niin koskettava. Elokuvan ikäraja on 12, joka on ehkä vähän ristiriitainen mielestäni, koska niinkuin ylempänä sanoin olisi hyvä jos lapset näkisivät millaista elämä on ollut/on tälläkin hetkellä jossain ympäri maailmaa. Mutta omasta mielestäni tarina oli tosi järkyttävä ja herätti paljon tunteita. Välttämättä lapset eivät edes ymmärtäisi elokuvaa, mutta se on hyvä tarina ystävyydestä ja pahuudesta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti