torstai 28. tammikuuta 2016

Ikärajat


Elokuvilla ja tv-ohjelmilla on ikärajoja, koska sillä pyritään suojelemaan lapsia heidän ikätasolleen haitallisina pidetyiltä sisällöiltä.

Elokuvien ja tv-ohjelmien ikäraja symbolit.

Kuvaohjelma saa ikärajan voimakkaimmin haitalliseksi arvioidun sisällön mukaan.  Aina kun kuvaohjelmassa esiintyy väkivaltaa, seksiä, ahdistavuutta tai päihteiden käyttöä vertaa luokittelija kohtausta kriteeristön esimerkkeihin.


http://www.ikarajat.fi/images/pegi.PNG
Pelien ikäraja symbolit.
 Digitaalisissa peleissä on oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI, joka tulee sanoista Pan-European Game Information.
 Käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta. Pelien ikärajat ovat sitovia, eli niitä täytyy noudattaa.

Elokuvien ja digitaalisten pelien ikärajat eroavat siten, että pelien ikärajat ovat sitovia, mutta esimerkiksi elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Yksittäiset kohtaukset eivät aina nosta ohjelman ikärajaa vaan luokittelijat arvioivat myös ohjelman kokonaisuutta.

Oma mielipiteeni ikärajoista

Mielestäni ikärajat ovat hyödyllisiä ainakin jossain määrin, esim. kauhuelokuvat, sillä lapset voi nähdä painajaisia tai saada jtn traumoja liian raaoista kohtauksista tai muuten vain liian pelottavista.
Toisaalta nykypäivänä harva noudattaa ikärajoja. On myös tavallaan hyvä jos lapset näkevät realistisesta kulmasta mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, koska jonain päivänä he törmäävät siihen kuitenkin jollain tavalla ja se tulee liian kovana iskuna jos ei ole aikaisemmin osannutkaan aavistaa mitään sellaista.

Poika raidallisessa pyjamassa

Poika raidallisessa pyjamassa (The Boy in the Striped Pyjamas) on John Boynen romaaniin perustuva elokuva. Se kertoo natsiupseerin pojan ja keskitysleirillä olevan juutalaispojan ystävyydestä. Poika raidallisessa pyjamassa on jäänyt päähäni pahasti koska se oli niin koskettava. Elokuvan ikäraja on 12, joka on ehkä vähän ristiriitainen mielestäni, koska niinkuin ylempänä sanoin olisi hyvä jos lapset näkisivät millaista elämä on ollut/on tälläkin hetkellä jossain ympäri maailmaa. Mutta omasta mielestäni tarina oli tosi järkyttävä ja herätti paljon tunteita. Välttämättä lapset eivät edes ymmärtäisi elokuvaa, mutta se on hyvä tarina ystävyydestä ja pahuudesta.



maanantai 18. tammikuuta 2016

Hvitträsk - Koti taideteoksena

Hvitträsk - Koti taideteoksena
 
Sisällysluettelo:
 
Esipuhe
Hvitträsk - Koti taideteoksena
Luettelo Eliel Saarisen asunnon sisustuksista
Perustiedot Hvitträskin rakennuksista ja asukkaista
Kuvalähteet

Kuva osoitteesta www.museovirastorestauroi.nba.fi


Hvitträsk on kansallisromanttinen/jugend tyylinen rakennus jonka ovat suunnitelleet arkkitehtikolmikko Eliel Saarinen, Armas Lindgren ja Herman Gasellius.

 Hvitträskiä pidetään suomalaisen art nouveau -kauden keskeisenä kokonaistaideteoksena. Rakennuskokonaisuus mielletään nykyään olemukseltaan syvän suomalaiseksi, vaikka sen monet osat, kuten päärakenuksen seinien paanutus, punaisen tiilikaton ja savupiippujen muodot edustavat englantilaista ja amerikkalaista arkkitehtuuria. Toisaalta suomalaisuudesta muistuttavat monet muut rakennusten yksityiskohdat ja rakennusmateriaalit, kuten kivilohkareet, hirsi ja rapattu tiilipinta.

www.historvius.com
Hvitträskin päärakennus, www.rky.fi



torstai 14. tammikuuta 2016

Tiedonlähteet ja tekijänoikeus


Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tekijänoikeus muistuttaa perustuslaissa taattua omaisuuden suojaa. Tekijänoikeudessa omaisuudensuoja on toteutettu tekijän yksinoikeutena määrätä teostensa käytöstä.

 Tekijänoikeus syntyy tekijälle automaattisesti teoksen tekemisen myötä. Jotta teos saisi suojaa, on sen oltava tekijänsä henkisen luomistyön itsenäinen ja omaperäinen tulos.

Tekinjänoikeus koskee kaikkea omaperäistä itsenäistä tuotosta. Esim. Musiikki, kuvat, runot, kirjat, elokuvat.

Suomen laki säätää tekijänoikeuslakia, ja sen väärinkäytöstä saa suomessa rangaistuksen.
Tekijänoikeudenloukkaus voi tulla rangaistavaksi joko tekijänoikeusrikoksena tai -rikkomuksena.  Tietoverkoissa tehdyt oikeudenloukkaukset ovat rangaistavia, vaikka ansiotarkoitusta ei olisi ollut. Ankarin mahdollinen rangaistus tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta. 
 Tekijänoikeusrikkomuksen rangaistus on sakko.
Teknisten suojausten kiertämisrikoksesta, teknisen suojauksen kiertämiskeinorikoksesta ja oikeuksien sähköisten hallinnointitietojen loukkausrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeutta enintään yksi vuosi.

Tekijänoikeuslaki sallii hyvän tavan mukaisten sitaattien eli lainauksien tekemisen julkistetuista teoksista. Sitaatin tulee toteuttaa vetoamistarkoitus eli sitaatin on tuettava, perusteltava tai valotettava omaa esitystä. Sitaatin laajuuden on oltava tarkoituksenmukainen. Tekijä ja lähde on mainittava hyvän tavan mukaisesti.

PIRATISMI
 
 Piratismi on usein ammattimaista tallenteiden valmistamista ja sisältöjen levittämistä yleisölle ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Tämän hetken merkittävin piratismiongelma on luvaton tiedostojenjako tietoverkoissa. Internet- ja fyysinen piratismi ovat toisinaan linkittyneet toisiinsa. Uutuuselokuva saatetaan kuvata elokuvateatterissa salaa sekä välittää internetin kautta yleisölle, jolloin siitä voidaan valmistaa piraatti-DVD myytäväksi.
 Esimerkiksi MP3-tiedostojen kopiointi USB-tikulle ja kyseisten tiedostojen jakaminen koko koululuokalle tai oman levykokoelman kopioiminen p2p-ohjelman muille jaettavaan kansioon on luvatonta teosten valmistamista muuhun kuin yksityiseen käyttöön.


Tiedonlähde: www.antipiracy.fi