Johan Christian Julius Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa. Hänen isänsä oli 44-vuotias lääketieteen tohtori Christian Gustaf Sibelius ja äitinsä 24-vuotias Maria Charlotta Sibelius, omaa sukua Borg. Isä työskenteli kaupunginlääkärinä ja Hämeenlinnan tarkkampujapataljoonan lääkärinä.
|
Jean Sibeliuksen syntymäkoti Hämeenlinnassa osoitteessa Hallituskatu 11 on nykyään museona. |
Poikaa päätettiin kutsua Janneksi tohtori Sibeliuksen veljen, kauppalaivankapteeni Johan "Janne" Sibeliuksen muistoksi.
Jannen varhaislapsuuden tragedia tapahtui kesken suurten katovuosien heinäkuussa 1868, kun isä kuoli lavantautiin. Jannelle jäi hämärä muistikuva sikarintuoksuisesta isästä, joka oli ottanut pojan syliinsä ja näyttänyt kuvakirjasta valkoisen joutsenen kuvaa. Jäljelle jäi kaipaus: ”Eikö meidän Isä koskaan tule vaikka minä kuinka monta kertaa huutaisin: Isä kiltti”, hänen Evelina-tätinsä kirjoitti Jannen sanoneen.
Sibelius aloitti pianotunnit 7-vuotiaana tätinsä opastuksella. Viululle ja sellolle noin 1881 sävelletty impressiotyyppinen ”Vesipisaroita” (Vattendroppar) on hänen ensimmäisiä sävellyksiään. Lyseoaikana hän alkoi harjoitella viulunsoittoa intohimoisesti ja kävi 16-vuotiaasta alkaen viulutunneilla paikallisen sotilaskapellimestarin luona.
|
11-vuotias Johan Christian Julius Sibelius v. 1876 |
Hänen kansallisromanttinen musiikkinsa oli tärkeässä osassa Suomen kansallisen identiteetin muodostumisessa. Sibelius on kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin suomalainen säveltäjä. Sinfonioiden ja sinfonisten runojen luojana Sibelius oli 1900-luvun merkittävimpiä.
1910-luvun alussa Sibelius teki useita konserttimatkoja ulkomaille. Kohteina olivat muun muassa Göteborg, Riika, Kööpenhamina, Berliini ja Pariisi. Sibeliuksen tähti alkoi vakiintua musiikinhistorian taivaalla. Vuonna 1912 Sibeliukselle tarjottiin Wienin musiikkiakatemian sävellyksen professuuria, josta säveltäjä kuitenkin kieltäytyi. Sibelius ymmärsi, ettei opettaminen ollut hänen ominta alaansa. Vuonna 1914 Sibelius matkusti Yhdysvaltoihin Norfolkin musiikkijuhlille johtamaan orkesteriteoksensa Aallottaret kantaesityksen.
|
Sibelius Ainolassa 1930-luvulla |
Musiikkitoimittaja Vesa Sirén on esittänyt, että Sibelius saattoi kärsiä essentiaalisesta vapinasta, joka aiheutti hänelle ongelmia nuoresta pitäen ja jonka oireita hän poisti alkoholilla. Teoriaa ovat myöhemmin tukeneet useat asiantuntijat. Oletettavasti vapina esti kirjoittamisen ja haittasi sosiaalista elämää.
|
Jean Sibeliuksen ja hänen vaimonsa Ainon hauta Ainolan puutarhassa. |
Sibelius kuoli aivoverenvuotoon Ainolassa 20. syyskuuta 1957 ollessaan 91-vuotias. Sibeliuksen kuoleman vuoksi Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous vietti hiljaisen hetken. Puheenjohtaja Sir Leslie Munro lausui muistosanat: ”Sibelius kuului koko maailmalle. Musiikillaan hän rikastutti koko ihmissuvun elämää.” Sibelius haudattiin Suomen valtion kustannuksella rakastamansa Ainolan puutarhaan.
|
Kuvassa Jean, Margareta, Katarina, Heidi ja Aino Sibelius Ainolan pihalla syksyllä 1915
|
Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jean_Sibelius, http://www.sibelius.fi/suomi/elamankaari/, http://www.ouka.fi/oulu/ppm/sibeliuksen-ainola